Tampa Bay

Essen egy pár szó a városról is, mely kedvenc csapatunk otthonául szolgál.

Elöljáróban csak annyit, hogy aki utálja a napsütötte tengerparton vonuló mosolygós, bikinis lányok látványát annak az esze ágába se jusson, hogy Tampa felé vegye az útirányt. De aki kedveli a nyári floridai hangulatot, annak íme itt van néhány információ.

Tampa Hillsborough megye székhelye. 1849-es megalapítása óta dinamikusan fejlődő város. Agglomerációjához tartozik St. Petersburgh és Clearwater. Népességét tekintve Florida harmadik legnagyobb városa Jacksonville és Miami után.

Éghajlata szubtrópusi, ígyhát az ott élők havat kb. annyiszor látnak, mint mi mostanában a Bucs csapatát a Super Bowl-ban. ( Okos játékospolitikával majd az idén. Komolyan ! 😀 )

Tampa Palms nevű negyede igen népszerű a visszavonult sportolók számára. És nem csak azoknak akik e város csapataiban keresték korábban kenyerüket. Mondjuk a hely alkalmas is rá, hogy itt töltse el az ember a jól megérdemelt nyugdíjas éveket.

Mivel a város fő profilja a turizmus, itt tényleg minden a szórakozást, szórakoztatást szolgálja. Látnivalói között is olyan helyek érdemlenek leginkább említést mint pl. az 1995 óta nyitva tartó Florida Aquarium a Channelside Drive-on. Itt az érdeklődők tövéről-hegyére megismerhetik Florida teljes élővilágát.

A McKinley Drive-on található Busch Garden is egy monumentális szórakoztató park és állatkert. Ezen a helyen 29 hektáros területen látható az afrikai szavannák állatvilága. Mindez úgy, hogy ez kisvonat pöfög végig a területen az álmélkodó turistákkal.

Már több cikkben is volt szó a Gasparriláról, a minden januárban megrendezésre kerülő kalózfesztiválról. Sajnos mostanában csapatunk januáronként inkább ezeken vett részt mintsem a rájátszásban menetelt volna.

Aki művészetpártoló annak jószívvel ajánlható a St.Petersburgh szívében lévő Salvador Dali Múzeum. Az itt kiállított műremekek a Morse család gyűjteményéhez tartoznak. A család rendkívül kedvelte a neves festő alkotásait és vásárolta is szép számmal. Amikor már jó sok volt belőlük úgy gondolták gyűjteményüket közszemlére teszik. 1982 óta számtalan ember volt már kiváncsi erre a kiállításra.

Ugyancsak turista csalogató helyek természetes St.Petersburgh és Clearwater homokos tengerpartjai. Nyaralók milliói érezték már jól magukat itt. Mondjuk az  igaz, hogy az árakat természetesen nem éppen egy átlagos magyar család költségvetéséhez igazították. Itt talán a legolcsóbb szálláslehetőséget a La Quinta Hotel nyújtja, magyar pénzre átszámítva egy éjszaka kb. 15.000 Ft-ba kerül/ fő.

Sportbarátokként nem mehetünk el szó nélkül a város sportélete mellett sem. Az NFL mellett Tampa több nagy amerikai ligában is képviselteti magát. Ott van az NHL ( Tampa Bay Lightning) vagy az MLB ( Tampa Bay Devil Rays). De az aréna futball is meghódította Tampát. A Storm csapata érdekelt e sorozatban. E csapat vezetőségében helyt kapott egy szívünknek igen kedves figura is. Nem más ő mint a 2002-es Super Bowl egyik hőse, Derrick Brooks.

Az talán kevesek előtt ismert, hogy a városnak a 80-as években volt egy másik futballcsapata is. A Bandits az NFL konkurenciájának számító USFL-ben volt érdekelt. Azt mondják népszerűsége nagyobb volt mint a Bucs-é. Azonban Donald Trump multimilliárdos ligában való szerepvállalásával és  ökör módjára meghozott döntéseivel csődbe vitte eme ligát. Az NFL így konkurens nélkül maradt, a város pedig a Bandits csapata nélkül. Így is 17 játékost vett át tőlük ekkor a Bucs.

Aki Bucs szurkoló és Tampában jár, nem jöhet úgy haza, hogy nem látta a csapatunk otthonául szolgáló Raymond James Stadiont . A létesítmény egyébként a Dale Mabry Highway-en áll. Megépítése 168.500.000 USA dollárt kóstált!

Mintegy 65 ezer ember befogadására alkalmas, mobil lelátókkal akár 75 ezresre is kibővíthető. A névhasználati jogokat a St.Petersburgh-i illetőségű Raymond James Financial gyakorolja.

A Stadiont 1998. szeptember 20-án adták át egy Bears elleni mérkőzés keretében. Győztünk is 27-15 re. Azóta két Super Bowl-t, a 2001-es és a 2009-es finálét rendezték itt.

Nincs a világon még egy másik olyan létesítmény ahol a lelátók fölött egy 31 méteres és 43 tonnás hajómásolat lenne látható ! Amikor a hajóból kikandikáló ágyúk ( természetesen nem igaziak) füstöt kezdenek eregetni és meghalljuk az ágyúdörgés hangeffekteket bizony örülhetünk, mert ez egyet jelent. A Bucs pontokat szerzett.

Sajnos a tampai emberek sporthoz való hűségét hűen tükrözi, hogy a stadionban eddig egy 2009-es U2 koncerten voltak a legtöbben. Ekkor több mint 72 ezren gyűltek itt össze.

Összességében aki megengedheti magának, annak úgy gondolom igazi pihenést, kikapcsolódást, szórakozást jelenthet ez a város.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s