Winston fejlődése megkérdőjelezhetetlen a nyomások kezelése, és a passzok terén

Elmondható, hogy talán ligaszinten volt a legrosszabb támadófala a Tampa Bay Buccaneers csapatának ez elmúlt szezonban. Olyannyira szörnyű volt, hogy idén két második körös újonc játékosokkal lett feltöltve, illetve egy centerrel, aki majdhogynem szó szerint az utcáról érkezett.

Aztán a második szezon is döcögősen indult ugyan, de mérkőzésről mérkőzésre látható a javulás. De többek szerint ezen bizonyos javulás oka, nem más, mint a Buccaneers újonc irányítója, Jameis Winston.

A Bucs támadófala idén csak 17 sack-ket engedélyezett az ellenfeleknek, ezzel pedig a 7. helyre rangsorolja magát ez a csapategység az NFL-ben. 61 irányítósiettetés szárad a lelkükön, ez pedig a 11. helyre elég. Jameis Winston passzai pedig játékonként 7,7 yardot termelnek, amivel az NFL 9. helyére érnek fel. Mindezen számokat összevetve nagyon is úgy tűnik, hogy Jameis Winston remek védelmet kap ettől a támadófaltól, azonban a Pro Football Focus a maga nyakatekert módján felhívta rá a figyelmet, hogy ilyesmiről szó sincs. Ugyanis ha a Bucs falembereinek egyéni teljesítményét gorcső alá vesszük bizony kiderül, hogy nagyon messze elmaradnak a jó teljesítménytől pass protection terén. Különösképpen Gosder Cherilus, és a vak oldali tackle Donovan Smith küzdenek problémákkal.

Akkor most, hogy is van ez? A megoldás egyszerű. Jameis Winston zsebben való mozgása, és ahogy a felé érkező nyomást kezeli nem csak egy újonc QB szintjén nagyon is rendben van, de NFL szinten is irigylésre méltó. Persze ezen most nem azt kell érteni, hogy Johnny Football egyetemi karrierjének legszebb, kézzel, lábbal menekülő pillanatait másolja le a fiatal irányító. Hanem egyszerűen megfelelő módon fejlesztették a zsebben történő munkáját. Például azzal, hogy időben szabadul meg a labdától, ezzel is elkerülvén az arcába odaérő védőket.

Ezt a képességet használta vasárnap is a Philadelphia Eagles ellen. Winston ugyanis gyakran volt nyomás alatt, de megszabadult a labdától mielőtt a védő oda érhetett volna hozzá. Persze van egy másik tényező is. A támadó koordinátor Dirk Koetter személyében. Ugyanis az edző gyakorta hagy egy extra blokkolót a pályán. Illetve alakít ki olyan játékhívásokat, melyben opció Winston számára egy-egy gyors screen passz, vagy egy quick slant. Így tehát nem csoda, hogy a tavalyi katasztrófa után sokkal jobbnak tűnik az idei támadófal. És persze hangsúlyozzuk ki, hogy itt most Winston megvédésén van a hangsúly, és nem a futásblokkoláson. Hisz az ott végbement fejlődést valóban nem is lehet a tavalyi évhez mérni. A változás ugyanis hatalmas.

A fentieket alátámasztván pedig íme egy kis videó összeállítás a vasárnapi mérkőzés azon pillanatairól, ahol Winston játékának köszönhetően úszhatta meg a támadófal a kellemetlen statisztikákat:

Nyilvánvaló tehát, hogy Winston kiválóan és higgadtan kezeli ezt a dolgot. Mindezt pedig úgy, hogy közben végig a zsebben marad. Gyakorta úgy hajtja végre a dobásokat, hogy a védők csak pár arasznyira vannak dobó kezétől. Érzi a nyomást, és kezeli azt. Kivár a megfelelő pillanatig, nem hagyja el idő előtt a zsebet, hogy beleszaladjon egy-egy sack-be, mint ahogy tette azt sokszor a szezon elején. Többek közt ez is az oka annak, hogy ilyen meggyőző játékot tudott produkálni a hétvégén, és pont ez a fajta játék az, ami minden irányítót naggyá tesz az NFL-ben. Nem véletlen tehát hogy ismét jelölték a hét újoncának, valamint Air Player of the Week jelölést is kapott.

És persze nem csak ezen a téren, de más szempontok miatt is egészen elképesztőt alkotott. Érdekes adalék például, hogy 19 célba talált átadásából 16 mindjárt first downt ért elkapójának, na meg persze a csapatnak. Az irányító egymás után halmozta a nagyobbnál nagyobb dobásokat, olyanokat amilyeneket egy-egy veterántól is csak jobb napjain láthatunk.

Az pedig csak egy dolog, hogy megcsinálta a legnehezebb dobásokat, de gyakran már akkor is célba vette elkapóit amikor még azok ki sem törtek a rajtuk lévő fedezésből. Vagy egyszerűen a védelem nyitott területeire irányította elkapóit, legyen szó zónázásról vagy emberezésről. Persze azért voltak kockázatos dobásai is, mint például rögtön ez, a mérkőzés elején, amikor négy védő közé dobta a labdát. A védők pedig tökéletesen helyezkednek. Ezt Winston csak pont jókor, pont időben, pont a megfelelő helyre, és a megfelelő sebességgel dobta el:

Ez a fajta dobás nem volt egyébként egyedülálló tőle vasárnap. Érkezett azért még pár ilyen. Ez például mindjárt az első negyed végén. A Bucs hét blokkolót tart fent a pályán, Doug Martin pedig későn ér ki oldalra. Így ez egy gyakorlatilag két emberes útvonal, így Winstonnak nincs sok választása, szüksége van egy kemény, pontos dobásra a downfielden, mit ad isten meg is dobja:

Winston megtalálja a keresztbe érkező Mike Evans-t, és egy nagyszerű dobást hajt végre, ami távol tartja őt a mögötte lévő védőktől. Itt szintén megfigyelhetjük az érkező nyomást, Winston jobbjáról ugyanis három védőfalember is közeledik, és már majdnem oda is ér, mielőtt megcsinálja a passzt.

Iszonyatosan jól mennek ezek a dobások Winstonnak. Az elkapó 10-25 yard távolságban. Mögötte a cornerek, előtte a safety-k. A kettő közé pedig odadurrantja a lasztit. Érdekes módon jobbak ezek a típusú játékok, mint amikor nagyon mély passzokkal próbálkozik a cornerek mögé. Ilyenkor ugyanis rendszerint túl dobja wide receiverét. Általában Mike Evans-t.

Persze itt sem merült ki a repertoár és nem csak a play-action passzok ültek. Az alábbi szituációban például 3&16-nál oldja meg a dolgot Winston egy tökéletes passzal Vincent Jackson felé. Többek közt itt is látszik amúgy, hogy mennyire is nagy szükség volt az ő visszatérésére is, hogy olyan támadójátékot produkálhassunk több célponttal, amilyet.

Nézzük meg itt a pass protecitont! Két chip block a futóktól. Charles Sims-től és Bobby Raniey-től, Donovan Smith egyszerűen ráfekszik az emberére. Ez pedig elég időt ad Winstonnak, hogy megtalálja Vincent Jacksont a pályán. A dobás pedig ismét tökéletesen van a csúcsra helyezve, a corner elé és safety-k mögé. Ehhez kellett a jó játékhívás Koettertől, de amikor az irányítód rendre megcsinálja a 3 és 16-os szituációkat, akkor azért már lehet sejteni, hogy jól csinál valamit.

Persze összességében ez nem azt jelenti, hogy Winston egy félisten, és egyáltalán nem vétett hibát a mérkőzésen. Hisz három dobása is majdnem interceptionnel végződött. A Phili másodlagos egységének gyenge munkája is segítette nagyban a fiúkat, de akkor is elmondható, hogy az újonc QB remek munkát végzett vasárnap a dobások terén, az egész szezont tekintve pedig rengeteget fejlődött a nyomások megfelelő kezelésében. Illetve a zsebben történő munka terén. Úgy gondolom jelen állás szerint több csapat is nagyon boldog lenne az NFL-ben, ha veterán irányítója hasonló munkát tudna végezni, mint amit a mi első éves Winstonunk. Ez pedig bizony nagyon jó előjel a Buccaneers jövőjét tekintve.

Reklámok

Winston fejlődése megkérdőjelezhetetlen a nyomások kezelése, és a passzok terén” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az várható volt, hogy jó kezekbe kerül. Azért anno Ryan-en is érezhető volt Koetter munkája.

    Ami nekem pl nagyon tetszik, hogy amikor def lejön a pályáról Winston mindenkihez odamegy pacsizni külön. Nem véletlenül mondja mindenki azt, hogy pillanatok alatt átvette az irányítást az öltözőben, és mindenki a példás munkamoráljáról és hozzáállásáról beszél. Egyértelműen látszik, hgy ott van mögötte az egész csapat, és ez főleg az O linenál nem mindegy. Egészen más ha úgy megy ki egy csapatrész a pályára, hogy csak kimegy, vagy egyfajta háborúként fogják fel a meccset, ahol az a feladatuk, hogy mindenáron meg kell védeni a tábornokot. Az, hogy az O-line egyre jobban abban szerintem Winston is benne van.

  2. Mint ahogy irjátok a kezdetén borzaszto volt az o-line.Mostmár egyre jobbak ,Szerintem a zsákolások nagy része is Winston hibája mert nagyon lasu.Winston mikor ide került nagyon szar játékot mutatott.Viszont egyre jobb dolgokat produkál.Párszor gyönyörü labdákat dobál.Igaz szerencséje is van mint ahogy irod 2-3 labdát minden mecsen dob amit a védök kiejtenek.Az elsö négy mecsen ezeket a védök elkapták most kiejtik.lehet hogy tényleg lesz egy jo qb Winstonbol.Megmondom öszintén én aszthittem ilyenkor már börtönbe lesz.Teljesen másként viselkedik mint ahogy én gondoltam.Jotékonykodik.beszédeibe a társait dicséri,mecs alatt társait buzditja dicséri stb.Az elsö négy mecsböl az biztos nem gondoltam hogy 5-5 lesz.Igaz nagyon gyenge csapatokkal játszotunk.2 csapatnak nem volt kezdö qb-je vasárnap is tartalék qb je lesz az elenfelünknek.

    • Ilyen víziók, hogy letartóztatás meg börtön előttem is megjelentek a draft előtt és még közvetlen utána is. 🙂 Hála égnek egyenlőre úgy látszik alaptalan volt az aggodalmunk.

  3. Winston sokkal nagyobb ütemben fejlődik, mint ahogy azt én vártam tőle első évében. Ez azonban Koetter és Bajakian munkáját is dicséri egyben, hiszen látszik, hogy a játékos erősségeit próbálják kidomborítani, míg a gyengeségeken állítani próbálnak. Úgy gondolom sokkal jobb kezekbe került, mint pl. Mariota, aki szerintem kis túlzással autodidakta módon próbál belerázódni a ligába. Megjegyzem nem olyan rosszul. Velük úgy érzem tényleg két kiváló játékos érkezett a ligába.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s