A 4 verticals és az O-line

Dirk Koetter imádja a passzjátékot. Ezt tudtuk eddig is. S itt ne is a 2 vagy 3 elkapóval való felállásra gondoljunk. Ez természetesen speciális kihívások elé állítja a támadó falat is.

Az Atlanta Falcons támadó egysége Koetter keze alatt már korábban is alkalmazta az ún. 4 verticals játékszisztémát, ami legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy az ellenfél területét négy elkapó egyidejű vertikális mozgással támadja. A hírek szerint ez a szisztéma az egyik alapköve lesz a Buccaneers idei playbook-jának. Nézzük meg pár formáját!

0619_1_vert1

Basic 4 vertical with comebacks

A szisztéma alapja az ábrán jól látható. Négy elkapó előre mozgásából a két szélső elkapó visszalép. Mivel a középső területeken a cover a két másik vertikális mozgásban lévő játékost követi a két szélső elkapó közül az egyik biztosan, de nagy valószínűséggel mindkettő egy az egyben marad a cornerback-kel. A cornerback itt nem kockáztathatja a nagy játék létrejöttét, ezért helyezkedése lehetőséget ad a szélső elkapónak, hogy egy visszalépéssel kizárja őt a labda ívéből és tiszta elkapást produkálhat. Ez olyan termetű elkapóknál, mint Vincent Jackson és Mike Evans, abszolút gyümölcsöző lehet. Alap helyzetben a running back blokkoló szerepkörben van. Viszont ha utána számolunk, már meg találhattuk a szisztéma sebezhető pontját. Az irányító megvédésére a szokásos 7-8 ember helyett, ebben a szisztémában a futó játékossal együtt hatan maradtak. Így aztán alap feltétel, hogy az öt tagú O-line ura legyen a szituációnak és az irányítónak kellő időt és védelmet biztosítson. Ezt az állapotot azonban a következő szisztémával egy újabb szintre lehet emelni, ami a fal részére még nagyobb kihívás.

0619_1_vert2

4 verts RB Leak/Angle/Hitch

Az ún. RB “szivárgás” annyiban változtat a helyzeten, hogy itt már a futó játékos sem blokkoló szerepkörben tetszeleg, hanem a négy játékos felvétele után az ellenfél defense játékosai által üresen hagyott területre való érkezéssel a RB egyfajta 5. elkapóvá lép elő. Hatásos módszer. Az elszakadás szinte garantált, már csak el kell kapni a labdát és futni, ahogy azt Koetter egyik alap filozófiája is mondja. Igen ám, csak itt egyedül az öt tagú fal védi az irányítót, mindenfajta egyéb segítség nélkül.

0619_1_vert3

4 vertical trips

Csak a teljesség kedvéért említjük ezt a harmadik szisztémát is, mely ugyancsak Koetter előszeretettel használt kelléktárának a része. Ez annyiban más, hogy egy asszimetrikus felállásból indul, mely által kialakul az erős és a gyenge oldal. Itt 6 ember blokkol.

Dirk Koetter korábbi egysége sem a kiváló O-line munkáról volt híres, azonban az engedett sack-ek számában a Buccaneers csapata előtt végeztek így is. A tavalyi Bucs O-line produkciója kiábrándító volt. A blitz-ek felvétele röpke százalékban sikerült főleg a 3-4-et védekező csapatok esetében, de még a gyenge DE állománnyal rendelkező 4-3-as Atlanta is tudta csapatunkat terrorizálni Kroy Biermann által. Mindezt a szokásos 7-8 blokkoló emberrel értük el. Vajon most elegendő lesz Warhop számára ehhez 5-6 ember?

Reklámok

A 4 verticals és az O-line” bejegyzéshez ozzászólás

    • Ez így van, csak ha olyan kevés ideje lesz az irányítónak, mint tavaly, az könnyen kapkodást és pontatlanságot eredményez. Főleg egy újonc irányítónál.Ez jó esetben egy rossz passz, rossz esetben turnover. Persze én nem azt akarom sugallni, hogy ez rossz séma, mert tényleg eredményes lehet. Az Atlantának sem volt jó fala mégis elkaristoltak, többek között pont az ilyen játéksémáknak hála. Egyedül abban nem vagyok nyugodt, hogy Warhop képes lesz felkészíteni erre a srácokat. S ez mindaddig így lesz, amíg az előszezonban be nem tudják bizonyítani nekem, hogy nincs komoly félnivalóm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s